Danmark 8

Opptak 2025/26

Hit har du nok kommet fordi du enten vurderer å søke eller at du nettopp har levert en søknad. Her finner du informasjon om søknads/opptaksprosessen, hele veien til tilbud sendes ut. Er noe uklart, ta kontakt, så skal vi få gjort informasjonen enda mer tydelig.

Opptaket til folkehøgskolene startet nasjonalt den 15. november. Dette er datoen folkehøgskoler i Norge har lov til å gi tilbud. Man må med andre ord ikke søke før det. Man kan fortsette å søke helt fram til skolen eller linja en ønsker å gå på er full. Til og med etter skolestart om det fremdeles er ledig. Så om du søker, og ønsker lengre betenkningstid, og motta mer informasjon, så gi beskjed om dette.

Last ned vår skolebrosjyre her.

Når kan jeg søke?

Det åpnes opp for søknader til folkehøgskolene i Norge den 1. oktober. Ta gjerne kontakt før det for mer informasjon.

 

Hva skjer etter at jeg har søkt?

Når du har søkt vil du få en bekreftelse på at vi har mottatt søknad fra deg. En slik bekreftelse vil du få per SMS og e-post.

Søknadene vil bli behandlet fortløpende.

 

 

Søkerutiner ved skolen

  • Jo tidligere du søker, jo større sjanse er det for at du får plass.
  • Søknad kan gjøres via hjemmesiden vår og på www.folkehogskole.no.
  • Søknader til skoleåret 2025/26 kan sendes inn fra 1. oktober 2024. Men man kan i prinsippet søke akkurat når man vil, og søknadene til et skoleår registreres fortløpende ved skolens sentralbord.
  • Vi har ingen frist for når man må søke.
  • Opptaket starter 15. november og varer så lenge vi har ledig plass på linjene (det vil si at vi begynner å sende ut tilbud om skoleplasser 15. november, men det er bare fint å ha sendt inn søknaden også før opptaket begynner)

Kriterier for opptak:

  • Søker må være fylt 18 år i løpet av det kalenderåret skoleåret starter. For 2025/26 betyr det 18 år innen 31. desember 2025.
  • Søkere med ekstra behov for tilrettelegging må gjøre rede for dette i søknaden. Det tilbys kun et begrenset antall plasser på hver linje for elever med ekstra behov.
  • Utenlandske søkere må enten:
    • Kommunisere godt engelsk
    • Eller ha en norsk kontaktperson
  • Det gis i all hovedsak tilbud om skoleplass utifra rekkefølgen som søknadene har kommet inn, men skolen forbeholder seg retten til å prioritere søkere ut fra kjønn og motivasjon.
  • Søker må være motivert for å delta i skolens læringsprogram.
  • Søkere som er mye eldre enn hovedgruppen, kan bli prioritert bort

Når du eventuelt får et tilbud fra oss kan du forvente å få en telefon fra oss. Når vi ikke gjennom på telefon vil vi sende deg en SMS. Tilbudet blir sendt digitalt på epost, og fysisk med posten. Du vil ha 12 dagers frist til å svare på tilbudet. Det betyr ikke at du automatisk mister plassen om du ikke svarer innen tiden. Tilbudet står til det er fult på linja eller skolen. Og du vil motta informasjon fra oss fram til du eventuelt har takket nei til plassen.

Stipendordninger

Her samles informasjon om ulike stipendordninger vi som skole kjenner til, uansett størrelse. Kjenner du til andre ordninger, tips oss, for vi antar at det finnes flere lokale og nasjonale ordninger rundt om i landet. 

Er du elev på en folkehøgskole, kan du få basislån i inntil 10 måneder.

Hva er basislån og hva kan du bruke det til?

Basislån er det alle studenter kan få, og er navnet på det de fleste kaller studielån. Du kan bruke basislånet til å betale for folkehøgskoleoppholdet og eventuelle reiser, men om prisen er høyere enn basislånet må du dekke resten selv.

Lånet er rentefritt så lenge du får lån til fulltidsutdanning

For at lånet skal være rente- og avdragsfritt, må du få studielån til fulltidsutdanning. Når du ikke lenger får studielån, eller går fra å studere på fulltid til deltid, blir det lagt til renter på lånet, og du må begynne å betale.

Når kan du søke?

Du må ha fått skoleplass før du søker, og du kan tidligst søke fra midten av mai. Siste frist for å søke er

  • 15. november for hele året eller bare høstsemesteret
  • 15. mars for vårsemesteret

Behandlingstid for søknader

Vi behandler de aller fleste søknader i løpet av et døgn, men mer kompliserte saker kan ta lang tid å behandle. Det er uansett lurt å søke med en gang du har fått skoleplass. Når du har møtt opp på skolen, gir skolen oss beskjed. Deretter tar det noen dager før du har penger på konto.  

Hva kan du få i basislån?
For skoleåret 2024/25 kunne man få et basislån på inntil 137 900 kroner for hele året. Beløpet for skoleåret 2025/26 er ennå ikke klart.

  • 40 prosent av lånet kan bli stipend hvis du fullfører skoleåret.
  • Du får ikke lån til skolepenger, men du kan bruke basislånet til å betale for folkehøgskoleoppholdet.

 

til søknaden

Opprettet i forbindelse med 100-årsjubileet for den kristne folkehøgskolen i Norge i 1993. Formålet er å gi økonomisk støtte til ungdom mellom 16 og 25 år til helårskurs på en kristen folkehøgskole.

Aktuelle søkergruppen

  1. Ungdom med liten betalingsevne.
  2. Ungdom med innvadrerbakgrunn

Kriterier for tildeling

  • Alder 16-25 år. (Vi praktiserer 18 års aldersgrense ved vår skole)
  • Være innenfor en eller begge aktuelle søkergruppen.
  • Legges vekt på behovsprøving ut fra søkerens økonomiske situasjon.

Stipendenes størrelse

Det gis stipend på 18.000 kroner fra fondet som tildeles innen 15. oktober. Stipendet gis i samarbeid mellom fondet og skolen. Det betyr at skolen også reduserer skolepengene med tilsvarende beløp. Det vil si totalt 36.000 kroner.

Søknaden

Søknaden skrives på et eget skjema. Søkeren må dokumentere liten betalingsevne og opplyse om mulig støtte fra andre parter (f.eks. foreldre/foresatte/andre stipender). Søknaden skal inneholde opplysninger om søkerens økonomi.

Søknadsfrist

Søknaden må sendes til den aktuelle skolen innen 10. april. Skolen prioriterer inntil to søkere, og sender disse til sentrale instanser (NKF-kontoret) innen 20 april. Styret for fondet foretar tildeling av stipend innen 1. mai, og sender svar til skolene. Skolen informerer søkerne om resultatet. Fondet utbetaler stipendet til skolen, som trekkes fra oppholdspengene søker skal betale.

Stiftelsen vil bidra til at flere personer med bevegelseshemning gjennomfører videregående opplæring og høyere utdanning. Stiftelsen har en stipendordning for elever og studenter i målgruppen.

Det lyses årlig ut midler i faste tidsrom. Søknadsmottaket til utdanning (student- og elevstipenber) åpner 15. august og har fast søknadsfrist 15. september.

Søknader må sendes inn elektronisk i UNIFORs søknadsportal. Søknadsskjemaet tilgjengeliggjøres i oppgitte tidsrom. 

Les mer om Stiftelsen Sophies Mindes støtte til utdanning her.

Stiftelsen Tynset Folkehøgskole deler ut stipend på 2.000 kroner til ungdom fra Nord-Østerdalen (Rendalen, Alvdal, Folldal, Tynset, Tolga og Os) som har gjennomført et år på folkehøyskole med minst 90 % frammøte. Fram til 15. juli etter skoleslutt er det mulighet til å søke om å få utdelt stipend. Send søknad på epost til tynsetfolkehogskole@gmail.com med navn, adresse, kontonummer, telefonnummer og kopi av vitnemål som dokumenterer frammøte. 

Følg Stiftelsen Tynset Folkehøgskule på Facebook for å holde deg oppdatert.

Informasjon for elever 2025/26

Skal du være elev i 2025/26 og har spørsmål, send de til oss, så svarer vi etter beste evne. Svar som ikke allerede er besvart, publiserer vi her.

Skoleruta 2025-26.

Fellesturer

Med fellesturer menes turer hvor alle er med. Med forbehold om endringer til neste år, så gjennomfører vi følgende fellesturer med overnatting til følgende tider:

  • Havglimt - skjærgårdstur: Oppstartsuka og avslutningsuka
  • Danmark: Uke 37 eller 38.

Skoleturer

Med skoleturene mener vi de valgbare turene, hvor man velger mellom Ecuador, England og København. Disse turene pågår etter planen rett før påske, altså i uke 12 og 13.

Linjeturer

Linjeturene er turene man er på sammen med linja. Noen ganger er flere linjer sammen. Her er kun turer med flere overnattingsdøgn nevnt:

• All in: Destinasjon X er det fleksibilitet på, slik at det må linjen selv bli enig om, men det foretrekkes at det skjer omtrent samtidig som en del andre linjer.
• Bil og Motor: Tyskland. I løpet av ukene etter høsferien.. 
• Digital Nomade: Japan. På høsten, en gang mellom høstferien og juleferien. Europa: På vårhalvåret en gang.
• Experience: Italia. I løpet av ukene etter høsferien.. Kenya. Omtrentlig 29. januar til 12. februar
• Fantasy:New Zealand. I vårhalvåret.
• Globalt Fokus: Offline. I løpet av ukene etter høsferien. Øst-Afrika. Fra omtrentlig 15. januar til 12. februar.
• Internasjonal: Midt-Norge. En eller annen gang fra uke 42-45.
• Multisport Ball: England. I starten av februar. New York på vårparten.
• Multisport Puls: Fuerteventura. I løpet av ukene etter høsferien. Hovden: Begynnelsen av februar. New York på vårparten.

 

Velkommen til Folkehøgskolen Sørlandet