SlideshowSlideshowSlideshowSlideshowSlideshowSlideshowSlideshowSlideshowSlideshowSlideshowSlideshowSlideshowSlideshow

Globalt Fokus - Afrika

- i møte med verden

Under utplasseringen bodde jeg hos Mama Rose, og det var utrolig spennende å få lov til å bo i en afrikansk familie. Selvfølgelig var det også mye i Afrika som ikke var like lett å forstå. Vi kom veldig nærme fattigdommen og vi så mange sterke syn som kommer til å prege oss lenge. Jeg har virkelig vokst gjennom hele året, og jeg setter mye mer pris på livet mitt nå.

- Hilja Marie

Timeplan og innhold

Linjeinnhold

  • Identitet, selvinnsikt og mangfold
  • Psykologi
  • Kulturforståelse og kommunikasjon
  • Verden i dag
  • Bærekraftig livsstil
  • Afrikas geografi, historie og politikk
  • Språkhjelp til medlever fra andre land
  • Kultur og lek

- I møte med deg selv

Grunnlaget en må ha for å takle verden, er seg selv. Mange velger folkehøgskole fordi de ikke vet hva de vil videre, og fordi de vil lære mer om seg selv. På Globalt Fokus tar vi utgangspunktet nettopp i dette. Vi ønsker å kunne bidra til at du som fremtidig verdensborger blir tryggere på seg selv, bedre forberedt på å takle utfordringene som venter på en god måte.

Du vil blant annet bli utfordret på dine egne komfortsoner, få møte dine egne fordommer og bli utfordret til å ordlegge dine meninger. Du vil bli bedre kjent med deg selv og dine reaksjoner i ulike settinger. Du vil lære mer om din egen kultur og andre kulturer, og vanlige psykologiske reaksjoner i møte med disse.

Vi er vant med å forholde oss til omverdenen gjennom muligheten kommunikasjonsteknologien gir oss. Derfor kommer vi til å foreta en offline uke, hvor vi trekker oss bort fra sivilisasjonen og lager vår egen mat og sørger for vår egen underholdning. Uten datamaskiner, telefoner og klokker, da de blir liggende igjen på skolen, får du koblet deg fra, slik at du kan møte deg selv.

- I møte med verden

Som en verdensborger blir ditt liv påvirket av det som skjer i verden. Ikke bare vil du bli oppdatert på det som skjer der ute, men og få større innsikt i de ulike kreftene. Det er også viktig for oss å påpeke at som verdensborger har du også stor innflytelse gjennom dine valg og din livsstil.

Vi erkjenner og at slik verdensborgere i dag bruker jordas ressurser, ikke er holdbart.  Vi ønsker å vise deg noen av utfordringene verden står overfor med fokus på løsningene. Vi vil gi deg redskap til å leve et mer bærekraftig liv, både sosialt, økonomisk og økologisk. 

- I møte med Afrika

Vi reiser på en inspirasjons og opplevelsesreise til Øst-Afrika**** hvor du lærer mer enn du kan gjøre i et klasserom. Rwanda ble i 1994 utsatt for et av den moderne tids mest dramatiske folkemord. Vi får møte mennesker fra begge sider som forteller sine historier. Vi skal besøke Fairtrade produsenter. I 10 dager kommer vi tett inn på kulturen ved jobbe med en organisasjon som hjelper enker etter folkemordet, driver undervisning og driver et helsesenter**(for å lese mer om arbeidspraksisen i denne organisasjonen, eller andre muligheter, trykk her). Vi skal vandre i og bo tett på regnskogen i Uganda***. Rwanda og sørlige Uganda er kjent for sitt fantastiske landskap og fugleliv.

Etter tre uker i Rwanda og Uganda tar vi deg med til noen inspirasjonsdager i Kenyas hovedstad Nairobi. Her vil vi møte unge og eldre mennesker som enten har kjempet seg ut av fattigdommen og som nå bruker sine talenter til å hjelpe andre ut, og mennesker som vier sitt liv til å hjelpe mennesker. Etter en uke i storbyen drar vi på safari, før vi reiser til kysten for særegen swahilikultur med inspirasjon fra arabiske og indiske byggetradisjoner og kulinariske matopplevelser. Og det er alltid en bonus at dette ligger ved det indiske hav som ofte byr på solskinn, varmt vann og vakre koralrev.

Samarbeid med Internasjonal linje

Linjen er tett knyttet opp til vår Internasjonale linje. Dette byr på mange spennende møter! - Både kulturutveksling og lek og språkopplæring står på menyen. Når det gjelder norskopplæringsbiten er takknemligheten stor i det internasjonale miljøet med tanke på hjelpen som elevene på Globalt Fokus gir dem. Vi snakker ikke om avansert norsk, men grunnleggende opplæring i ord og enkle setninger. Selvfølgelig under veiledning fra en lærer.

Kultur og lek

Kultur og lek er lærerike timer som er satt på timeplanen for å kunne dele av sin egen kultur og lære andre kulturer bedre å kjenne. Gjennom samtalegrupper og leker utvider vi horisonten slik at vi får en større forståelse for hvordan og hvorfor vi gjør ting forskjellig.

Kostnader

Linjekostnader for 2018 / 2019: 27 500 kroner *

(NB: inkluderer 1-måneds studietur til Afrika)

Minner for livet

 

* Inkluderer ikke vaksiner
** I utgangspunktet jobber alle med organisasjonen Avega, men det vil være mulighet til å søke om å bo og jobbe med andre organisasjoner også, enten en vi har kontakt med, eller om du har kontakt med en organisasjon som du vet vil la deg komme å være hos dem.
*** Det vil være mulighet for å gå på Gorilla Trekking i stedet for å være med på vandring i regnskogen. Gorilla Trekking er ikke inkludert i prisen, og må betales fra egen lomme.

****Ved å gå på Globalt Fokus har du allerede valgt skoletur til Kenya, og kan ikke velge de andre fellesturene ved skolen.

 

 

Dette sier tidligere elev
Anna Riber-Mohn Hagesæther Anna Riber-Mohn Hagesæther

Hvorfor valgte du å gå på Globalt Fokus?

Jeg valgte å gå på Globalt Fokus fordi jeg ville få et mer realistisk verdensbilde, og mer kunnskap om hvordan livet er for dem som ikke har det så bra som oss. Jeg ønsket å tilegne meg erfaring og kunnskap gjennom opplevelser i stedet for ved en skolebenk.

Hva liker du best med å være elev på Globalt Fokus?

Listen er lang, men det som først slår meg er det unike felleskapet klassen får gjennom alle opplevelsene vi har sammen. Turene er et høydepunkt i seg selv, og er virkelig minner for livet! Jeg har lært uendelig mye om verden og meg selv, både på godt og vondt.

Hvordan fungerer undervisningen?

Undervisning er variert og gøy! Vi lærer alltid noe nytt, og undervisningsmetodene er sjeldent de samme. Man vet aldri helt hva dagen vil bringe, og denne variasjonen skaper mulighet for personlig utvikling. Jeg har lært minst like mye om meg selv og mine grenser, som jeg har om Afrika.

Hvordan har du utviklet deg i løpet av året?

I løpet av dette året har jeg blitt bedre kjent med meg selv, og lært mine styrker og svakheter. Jeg har fått muligheten til å utfordre meg selv, og til å utvide komfortsonen min betydelig. Situasjoner som tidligere vekket frykt og usikkerhet blir nå møtt med et smil. Jeg tror at de fleste elevene på Folkehøgskolen Sørlandet avslutter året med bedre selvtillit enn da de startet.

Hva har du lært i løpet av året?

Jeg har lært å omgås mange forskjellige type mennesker, og å tilpasse meg ulike situasjoner. Jeg har lært å ta utfordringer på strak arm, og å møte det ukjente med et mer åpent sinn og en bedre innstilling. Gjennom linjeturen til Afrika har jeg også lært å sette mer pris på det jeg har.

Hvorfor skal noen velge Globalt Fokus på FHS Sørlandet?

Jeg vil anbefale alle som er interessert i å utforske Øst-Afrika, og å lære mer om kulturene her nede, å velge Globalt Fokus på Folkehøgskolen Sørlandet. Dette er en fantastisk linje med en unik lærer som sitter på unike erfaringer få andre kan skryte av å ha. Det er høyt fokus på både læringsutbytte, samhold og trivsel. Uavhengig av hvem du og er hvor du kommer fra, kan jeg garantere deg et fantastisk år med uforglemmelige minner!