Skoletur til Øst-Afrika

Før påske var Globalt Fokus på en måneds skoletur til Øst-Afrika. De to siste ukene fikk elevene på  besøk av et reisefølge med elever fra resten av skolen som skulle være sammen med klassen de to siste ukene.

Søndag 9. mars var årets Globalt Fokus klar for Øst-Afrika, og satte seg på flyet i Gardemoen, og landet et halvt døgn senere i Kigali, hvor både Martin Masua og guiden Amani Egide møtte dem. Etter noen informasjonsrike dager om Rwanda før, nå og siden, samt det første møte med Øst-Afrikas gekkoer og edderkopper og ikke minst organisasjonen Association Mwana Ukundwa var det tid for utplassering.

Årets elever reiste til fem forskjellige steder i Rwanda og Uganda. I Butare og Kigali jobbet de for AMU, og ble bedre kjent med arbeidet de står i. I Rwamagana jobbet man med hverdagslige gjøremål hjemme hos noen utvalgte enker som hadde mista sine nære under folkemordet. I Kabale ble det tilbragt mye tid sammen med tidligere gatebarn, og i Rushaga fikk elevene prøvd seg som lærere i naturskjønne omgivelser. Skal tro noen fikk krysse noen grenser under utplasseringa de ikke hadde sett for seg i forkant.

Tirsdag 25. mars samlet hele gjengen seg igjen på vei mot Nkuringo, en liten fjelllandsby i sørlige Uganda. Her var det læreren hadde jobbet som frivillig for et par år siden. Dagen derpå var det tid for turens største fysiske utfordring, en gåsafari gjennom Bwindi Impenetrable Forest National Park. Artig var det da at en fjellgorilla stod og sperret veien, en atraksjon man vanligvis betaler 600 $ for å få se. Det tok oss 5,5 timer, pause inkludert, før vi var framme i Buhoma.

Etter en natt i Kampala, møtte Globalt Fokus 9 elever og en lærer som nylig var ankommet, i Nairobi. Her ble det et sterkt møte med kontraster; med MYSA og Jamii Bora sitt arbeid i slummen, til turistatraksjoner og kjøpesentre i de rikere strøk. Med Jamii Bora forlot vi og Nairobi, og en natt på strutsefarm var det som stod igjen før en tre dagers safari i Tsavo West og Tsavo East National Park. Ingen løve å se i år, men både leopard og gepard glimtet til med sin posering.

Etter safari ble vi droppet av i Watamu. Et varmere sted hadde nok de færreste opplevd, og det var ikke få som da var klar for å reise hjem. Ingen angret på at de ble igjen, for dagen derpå ventet Lamu, og da var det som om paradis hadde kommet til jord og vi fikk oppleve den særegne swahilikulturen med fantastisk sjømat, esler, og dhows.

En tur må likevel ta slutt, og fredag 11. april var alle trygt framme i Norge, og klar for påskeferie!

SISTE INNLEGG